Kanongod, värmande och smakrik tomat- & paprikasoppa! Denna soppan har jag tagit fram åt Sevan. Vi har lagat den flera gånger här hemma pga, väldigt god och enkel! Man behöver inte ha alla tillbehör till, mest jag som älskar att pimpa soppan, så vill man göra det enklare tar man bara de tillbehör man känner för!


INGREDIENSER: (2 PORT)

3 st paprikor

1 vitlöksklyfta

15 st färska smakrika småtomater (gärna plommon)

3 dl matlagningsgrädde (vi använde iMat)

2 msk olivolja

1 halv pressad citron

några droppar chilisås, typ sriracha

1 klick honung

1 tsk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger

salt (0,75-1 tsk salt, efter smak)

nymalen svartpeppar (efter smak)

TILLBEHÖR:

1 näve färsk oregano (funkar även med persilja eller timjan, någon ört ni gillar)

1-2 dl kokta kikärtor (att steka i olja, paprikapulver + flingsalt)

1 näve färska smakrika småtomater

100 g fetaost

1 dl soltorkade tomater

Cashewnötter (saltade och rostade)

1 burk hummus (smak soltorkade tomater, eller naturell, från SEVAN) funkar såklart lika bra att göra egen, se mitt bästa recept här!

Bröd (gärna surdegsbröd) + olivolja och flingsalt


HUR GÖR MAN

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Dela paprikorna på mitten (vertikalt) och ta ur kärnhuset. Placera på bakplåtspappret med snittytan neråt. Lägg även 1 vitlöksklyfta samt de färska småtomaterna (spara några till att toppa soppan med) på plåten. Rosta i ugnen 20-30 min. Paprikorna ska ha fått färg. När de är klara, låt svalna lite och pilla sedan bort skalet från paprikorna.

3. Undertiden som paprikorna och tomaterna rostas i ugnen, förbered lite tillbehör. Smula fetaost, hacka cashewnötter grovt, strimla soltorkade tomater, dela de färska tomaterna i kvartar. Stek surdegsbröd på hög värme i olivolja och flingsalt tills det blir härligt gyllenbrunt.

4. Mixa ihop soppan: Lägg allt från ugnsplåten i en mixer, tillsätt resterande ingredienser till soppan och mixa ihop till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar. Värm på soppan på spisen i en kastrull om den inte är tillräckligt varm. Späd med buljong om så önskas.

5. Stek kikärtorna snabbt på hög temperatur i lite olja, paprikapulver och flingsalt.

6. Häll upp soppan i två skålar. Toppa med stekta kikärtor, färska tomater, fetaost, soltorkade tomater, cashewnötter och lite oregano. Servera soppan med stekt surdegsbröd och hummus.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments